TEMA: Rom-traktaten fylder 60 – Europa, hvad nu?2018-05-12T18:23:17+02:00

TEMA: Rom-traktaten fylder 60 – Europa, hvad nu?

For 60 år siden, den 25. marts 1957, underskrev seks europæiske lande Rom-traktaten, der er grundlaget for det EU, vi kender i dag. Siden er traktaten i flere omgange blevet udvidet, og EU har fået mange flere medlemmer – lige indtil nu, hvor Storbritannien er på vej ud. I dette tema ser vi på, hvad der skete dengang for 60 år siden, hvordan udviklingen har været siden, ligesom vi stiller spørgsmålet: Europa, hvad nu? Temaet opdateres løbende. Læs alle artikler i temaet herunder:

Foto: commons.wikimedia.org

Et nyt Europa er på vej

Brexit-forhandlingerne ser ud til at blive ekstremt komplicerede. Men dette ”bøvl” overskygger en underliggende tendens: at EU og især Tyskland allerede forbereder sig på fremtiden. Analyse af Hugo Gaarden.

torsdag, 31. august, 2017|

De falske profeter og de intellektuelles forræderi

"Vi plages med og af allehånde demagoger, populister, falske profeter og rene narrehatte. Hvor ville det dog være nyttigt, hvis ministre, politikerne og deres spindoktorer, journalister, såkaldte bloggere og andre, kunne begynde at tænke europæisk, tænke i helheden," skriver Per Nyholm, Jyllands-Postens erfarne udenrigsreporter, i en kommentar.

onsdag, 19. april, 2017|

Udvidelsen, der udeblev

For en række lande i Sydøsteuropa er perspektivet om EU-medlemskab noget, der delvist er forsvundet i krisetidernes dis, og der er ingen sikkerhed for gentilsynekomst i den allernærmeste fremtid. Har EU besluttet sig for at lukke øjnene overfor de udfordringer, man står over for på Balkan?

torsdag, 6. april, 2017|

Dengang politikere og medier så fællesmarkedet som en redning

I dagene omkring underskrivelsen af Rom-traktaterne i 1957, blev der i de danske aviser talt og skrevet om en uomgængelig økonomisk nødvendighed, men også svulstigt om et forenet Europa. Magasinet Europa er dykket ned i gamle artikler for at se, hvad der blev skrevet dengang for 60 år siden.

onsdag, 22. marts, 2017|

Realpolitik førte til starten på det europæiske samarbejde

De føderale visioner for Europa var ikke døde, men svagelige og sengeliggende, da traktaterne om udviklingen af det europæiske samarbejde skulle sættes i gang. Fællesmarkedet blev til under sikkerheds- og indenrigspolitiske omstændigheder, der kunne have sat en stopper for det hele.

mandag, 20. marts, 2017|
Go to Top