TEMA: Danmark, Europarådet og menneskerettighederne
Frem til maj 2018 havde Danmark formandskabet for Europarådets Ministerkomité, og i den anledning har vi sat fokus på Europarådets rolle før og nu. Som led i dette kaster vi også lys over både Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols arbejde. Nedenfor kan du læse alle artikler i temaet, der løbende opdateres:
Hvad bliver Europarådets rolle i fremtiden?
Er vi blevet klogere på den rolle regeringen indtager i den pan-europæiske Menneskerettigheds- og retsstatsorganisation Europarådet? Svaret er nej. Forhåbentlig vil en ny regering i overensstemmelse med danske traditioner arbejde for større åbenhed om arbejdet i Ministerkomitéen. Kommentar af Claus von Barnekow.
Glem ikke, at Europarådet fulgte op på menneskerettighederne
Verdenserklæringen om Menneskerettigheder fyldte i december 70 år. Men det bliver overset, at den ikke er retligt bindende, og at det var Europarådet, der fylder 70 i år, som fulgte op på erklæringen, skriver Claus von Barnekow i en kommentar.
Forskel på ret og moral: Levakovic-dom ved menneskerettighedsdomstolen
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har slået fast, at menneskeretten ikke står i vejen for Danmarks udvisning af Jura Levaković. Sagen viser, at danske politikere tager fejl, når de befrygter menneskerettens upartiskhed. Kommentar af Helga Molbæk-Steensig.
Europarådet: Danmark bør gøre mere for at forebygge korruption blandt politikerne
Gør de danske beslutningstagere nok for at sikre os mod korruption og uetisk adfærd blandt folketingsmedlemmerne? Nej, det gør man ikke, mener Europarådets antikorruptionsenhed. Baggrund af Dyveke Vestergaard Johansen.
Kommentar: Der mangler penge til konventionssystemet
Efter at Europarådets Ministerkomité som afslutning på Danmarks formandskab mødtes i Helsingør, rejser spørgsmålene sig. Har hensigterne i Københavnererklæringen for eksempel nok penge i ryggen?, spørger Claus von Barnekow fra Den Danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder i en kommentar.
Kommentar: København-erklæring har ikke fremmet Danmarks ry og rygte
Den nu vedtagne København-erklæring om det europæiske menneskerettighedssystem er hverken nødvendig eller en dansk fremgang, skriver Claus von Barnekow, tidligere dansk ambassadør ved Europarådet.
Dialog og frygten for historiens spøgelse skal styrke menneskerettighederne
Vi bliver nødt til at diskutere menneskerettighederne åbent og ærligt, hvis vi ønsker at bevare dem – og hvis vi ønsker at bortmane spøgelset fra 1930’erne. Det var nogle af hovedargumenterne ved Magasinet Europas debatmøde, "Menneskerettigheder i modvind?" Simon Kratholm Ankjærgaard rapporterer.
Hvad laver de danske folketingsmedlemmer i Europarådet?
Hvad er Europarådets Parlamentariske Forsamlings rolle i dag, arbejdsmetoderne og indflydelsesmulighederne? Og hvordan arbejder danske folketingspolitikere i dette internationale forum? Dyveke Vestergaard Johansen har talt med Michael Aastrup Jensen (V) og Mogens Jensen (S) om, hvordan de forvalter rollen.
Terrorbekæmpelse og menneskerettigheder: Man må ikke skyde gråspurve med kanoner
Hvorledes findes balancen mellem effektiv terrorbekæmpelse og omhu for individets rettigheder? Og hvordan går Europarådet konkret til værks inden for terrorbekæmpelse og dilemmaerne i forhold til menneskerettighederne? Dyveke Vestergaard Johansen har spurgt Kristian Bartholin, vicekontorchef i Europarådets afdeling for bekæmpelse af terror.
Menneskerettigheder i modvind? – Magasinet Europa inviterer til debatmøde
Vi tager temperaturen på menneskerettighederne i dagens Europa og inviterer til debatmøde torsdag den 1. marts i det centrale København. Mød Trine Christensen, Jacques Hartmann, Kristian Bartholin, Jens Elo Rytter og Peter Laugesen. Gertrud Thisted Højlund, TV2 News, er ordstyrer.
Fra “Rasmussen mod Danmark” til “Jørgensen mod Danmark”
Danmark har generelt haft pæn medvind i forbindelse med sager ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Tobias Lundholm Stadarfeld Jensen gennemgår et udpluk af de danske sager.
En tragisk kamp for menneskerettigheder
Danmark forsøger efter sigende at værne om det europæiske menneskerettighedssystem gennem et opgør med Menneskerettighedsdomstolen. I virkeligheden har man støttet illiberale kræfter i Europa og resten af verden. Kommentar af Jacques Hartmann.
Kommentar: Regeringen løber åbne døre ind i Europarådet
Regeringen kunne spille en langt mere aktiv og dagsordensættende rolle i Europarådets Ministerkomité til gavn for Europas borgere. Instrumenterne findes allerede. Kommentar af Claus von Barnekow og Tobias Stadarfeld Jensen.
Svaret på terrortruslerne udfordrer vores individuelle menneskerettigheder
Terrorisme udgør en alvorlig trussel mod demokratiet, hvilket gør det legitimt for staterne at bekæmpe terror. Alligevel stiller flere eksperter spørgsmålet. om det skal ske på bekostning af de individuelle frihedsrettigheder? Baggrund af Dyveke Vestergaard Johansen.
En introduktion til menneskerettigheds-konventionen i dansk ret
Hvordan kan man gøre krav på sine menneskerettigheder i Danmark? Hvad er forholdet mellem de danske domstole og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol? Bliv klogere håndhævningen af menneskerettigheder i denne baggrund af Helga Molbæk-Steensig.
På arbejde for Europarådet
Europarådet har et et sekretariat med 2200 ansatte fra de 47 medlemslande. Magasinet Europa har været i Strasbourg og møde irske Niall Sheerin, der er projektkoordinator og arbejder med ”Good Governance”. Dyveke Vestergaard Johansen rapporterer.
“Regeringen agter at bære ved til bålet fremfor at bidrage til dets slukning”
Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og den tilhørende Europæiske Menneskerettighedsdomstol udgør Europarådets betydeligste bidrag til gavn for borgernes retssikkerhed, skriver Claus von Barnekow og Tobias Stadarfeld Jensen i en kommentar.
Fem spørgsmål og svar om Europarådet og Den Europæiske Union
Forvirringen er ofte stor, når det kommer til lighederne og forskellene mellem Europarådet og Den Europæiske Union (EU). Magasinet Europa stiller og svarer på fem relevante spørgsmål.
Europarådet og EU er ikke det samme
Ofte bliver Europarådet taget for at være en EU-institution, men Europarådet og Den Europæiske Union er særskilte organisationer. Baggrund af Nynne Giannini.
“Det er nærmest blevet et adelsmærke i dansk politik at tale negativt om menneskerettigheder”
Debatten om Den Europæiske Menneskerettighedskonvention er tit unuanceret, uoplyst og til tider direkte vildledende. Det skriver cand.jur. og ph.d. Jacques Hartmann i indledningen til sin nye bog. Vi bringer et uddrag.
Hvad laver Europarådet egentlig?
Danmark har overtaget formandskabet for Europarådets Ministerkomité, men hvad er det egentlig generelt for et samarbejde, der foregår mellem de 47 medlemslande i Europarådet? Baggrund af Nynne Giannini.
Danmark overtager formandskabet for Europarådet, mens debatten ruller i aviserne
Danmark overtager i dag formandskabet for Europarådets Ministerkomité og tager dermed hul på det omdiskuterede arbejde med en revision af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols dynamiske fortolkning af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Nikita Selvig ridser debatten op.