Millioner af europæiske husstande står magtesløse over for skyhøje energipriser på grund af energi-ineffektive bygninger. Sådan skriver flere klimaorganisationer i et åbent brev til EU-Kommissionen, forud for præsentationen af et fornyet direktiv om bygningers energimæssige ydeevne. Forslaget forventes at blive præsenteret på tirsdag den 14. december. Eksperter kalder i den forbindelse på langsigtede politiske løsninger, hvis en ny energikrise, som den nuværende, skal undgås i fremtiden, og hvis målet om klimaneutralitet i 2050 skal nås.
Baggrund af Malene Nørby Pedersen
TEMA: EU OG KLIMA-GENERATIONEN | Europa er godt på vej ind i vinteren og den igangværende energikrise ser ikke ud til at aftage. EU-Kommissionen præsenterede i oktober en række korte og mellemlange løsninger til krisen, som blandt andet tæller finansiel støtte til husholdninger, investering i energieffektivitet og undersøgelser af mulige foranstaltninger til energilagring og indkøb af gasreserver.
På tirsdag den 14. december forventes det så, at Kommissionen præsenterer – sammen med en ny omgang klimaforslag, som skal supplere sommerens Fit for 55 pakke – et forslag til en fornyelse af et direktiv om bygningers energimæssige ydeevne. Det har fået flere eksperter og organisationer til at reagere med forhåbninger om højere ambitioner for EU’s klimapolitik på byggeområdet, så EU kan opnå klimaneutralitet som foreskrevet i Paris-aftalen og samtidig undgå nye energikriser i fremtiden.
EU skal vristes fri af sin gasafhængighed
Programdirektør Jan Rosenow, som arbejder med energi og grønne initiativer i organisationen ’The Regulatory Assistance Project’, ser en sammenhæng mellem den nuværende energikrise og EU’s gasbehov til bygninger.
”Gaspriserne har altid svinget og vil altid svinge. Det er ikke usædvanligt. Men omfanget af gasprisstigninger, oplevet for nyligt, er uden fortilfælde. Prisen på fossil gas er nu seks gange højere end sidste år og omkring fire gange højere end i foråret,” siger Rosenow.
Det er problematisk af flere grunde, fortsætter han:
”EU importerer 80 % af sit samlede gasbehov. Den indenlandske produktion er halveret de seneste 10 år. Det betyder, at EU er udsat for udsving på internationale gasmarkeder og er afhængig af dyr import. Derfor kan vi ikke påvirke gaspriserne direkte.”
Det meste af gassen bruges til opvarmning af bygninger, og boligsektoren alene forbruger 40 % af al EU-gasimport, siger Rosenow. Det gør også boligsektoren til den største gasforbrugende sektor og overgår dermed industri og elproduktion. EU bør derfor vriste sig fri af sin gasafhængighed til opvarmning, mener Rosenow.
Behov for langsigtede løsninger
Rosenow kalder situationen en ’gas-efterspørgsels-krise’. ”Omkring en tredjedel af al energi, som husholdningerne bruger, er fossil gas. I årtier har vi bygget gasinfrastruktur og installeret varmesystemer med forventningen om at kunne få adgang til billigt fossil gas.”
Det er både problematisk på grund af udledningen af skadelige drivhusgasser, men det har også alvorlige sociale konsekvenser. Mange husstande må denne vinter vælge mellem at opvarme eller spise på grund af de stigende priser på gas, fortæller Rosenow.
Mange medlemsstater er allerede startet med at give finansiel støtte for at lette pris-presset på husholdninger.
Men finansiel støtte er kun en kortsigtet løsning, siger Rosenow. ”Det hjælper på symptomerne ved gaskrisen, men det adresserer ikke rodårsagen, hvilket er, at vi simpelthen forbruger for meget gas. Det er, som at fylde et badekar uden prop.”
For den irske europaparlamentariker Ciarán Cuffe (billedet i artiklens top), medlem af Gruppen af De Grønne/Den Europæiske Fri Alliance, er den igangværende energikrise en ekstra motivation for at handle hurtigt og retfærdigt. Samtidig skal der dog også på længere sigt renoveres dybt, mener han:
”Vi har en energikrise i øjeblikket, med en prisstigning på især gas, i Europa. Det burde motivere os til at gøre mere hurtigere. Vi skal have en retfærdig overgang. Det er ikke godt nok at tilbyde tilskud eller lån for at bringe vores bygninger op på en højere energistandard. Vi er nødt til at se på bestanden af sociale boliger i Europa og på, om der er tale om dybtgående renoveringer. Vi skal sikre, at dem med lave indkomster får støtte, og at vi starter med dem først.”
Midlerne til det er der allerede, mener Ciarán Cuffe.
”Finansieringen kan ske gennem Den Europæiske Investeringsbank, Den Europæiske Centralbank og Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling. Jeg tror, at tiden til undskyldninger er forbi, tiden til handling er nu. Så jeg vil gerne se en masse ambitioner i udkastet af direktivet om bygningers energimæssige ydeevne, der udkommer den 14. december,” siger Cuffe.
Malene Nørby Pedersen er freelancejournalist med en Master i Undersøgende Journalistik fra Gøteborg Universitet. Hendes tidligere akademiske baggrund tæller en BA i Samfundsfag, ligesom hun er cand.mag i Kultur, Kommunikation og Globalisering med specialisering i kønsstudier.
Billede i artiklens top: /
Læs hele temaet “EU og klima-generationen”