TEMA: EU og flygtningene 2018-05-12T18:38:09+00:00

TEMA: EU og flygtningene

Flygtninge og migranter, der vil til EU, er et af de største politiske emner i Europa i øjeblikket. I dette tema beskriver vi med reportager, interviews, baggrund og analyser udviklingen og diskussionen i og uden for Europa. Vi opdaterer løbende med nye artikler. Læs alle temaets artikler herunder:

Foto: Emilio Morenatti/AP/Polfoto

Fælles europæisk asylpolitik – papir eller handling

Havde de europæiske lande langt tidligere styrket fællesskabet med mere retfærdige eller solidariske aftaler, havde det nok ikke ført til krænkelser af menneskerettighederne inden for EU’s grænser, skriver Andreas Kamm, tidligere generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, i sin erindringsbog ”Den store udfordring”. Vi bringer et uddrag.

lørdag, 13. april, 2019|

De frivillige fra udlandet har overtaget hjælpearbejdet uden for lejren

For et par år siden var det lokalbefolkningen på Samos, som gav mad og småfornødenheder til de flygtninge og migranter, som kom til øen. I dag er det i stedet udenlandske frivillige, som forsøger at tilbyde forskellige services til trods for, at de ikke længere kan arbejde og hjælpe i øens lejr. Reportage af Jonathan Hammershøi.

fredag, 28. december, 2018|

Indbyggerne på Samos føler ikke længere solidaritet med flygtningene og migranterne

De lokale indbyggere har mistet lysten til at hjælpe de flygtninge og migranter, som lever i lejren tæt på Samos' største by, Vathý. I stedet modarbejder lokalbefolkningen situationen og vender blikket en anden vej, og nogle af dem har sågar mistet troen på, at der findes en løsning på problemerne. Reportage af Jonathan Hammershøi.

torsdag, 27. december, 2018|

Desperate flygtninge gør oprør på græsk ø

Lørdag aften var der oprør i hovedbyen på Samos, Vathý, hvor en af de fem græske såkaldte "hotspot-lejre" ligger. Ifølge kilder tæt på situationen havde et par hundrede flygtninge og migranter samlet sig for at protestere over forholdene i lejren. Reportage af Jonathan Hammershøi.

søndag, 18. november, 2018|

Da EU-domstolen trak en streg i sandet

Nederlaget til Slovakiet og Ungarn ved EU-domstolen i sagen om fordeling af asylansøgere mellem EU-landene har konsekvenser, som rækker langt udover de enkelte medlemsstater, og skaber grobund for nye diskussioner om grænsen mellem jura og politik inden for EU-samarbejdet. Baggrund af Charlotte Pingel.

torsdag, 14. september, 2017|

Polens muslimske misforståelse

For Polens regerende Lov- og Retfærdighedsparti er frygten for de fremmede en vindersag, og emnet er nu kommet så højt på dagsordenen, at præsidenten foreslår en folkeafstemning om, hvorvidt Polen skal tage imod flygtninge.

tirsdag, 13. juni, 2017|

På de græske øer hersker desperationen

Manglen på plads og fremtidsudsigter i flygtningelejrene på de græske øer, gør lejrene særligt usikre for kvinder og børn, men også unge mænd er begyndt at miste håbet.

mandag, 14. november, 2016|

“Velkommen til Europa”

For et år siden var flygtningestrømmen til Europa på sit højeste, og det fik Elena Maria Askløf og Peter Laugesen til at tage ud og møde de mennesker, der befandt sig i den. Vi bringer et kapitel fra deres nye bog.

mandag, 26. september, 2016|

Grænsearkitektur

Serbien har siden sidste sommer været et af de mest benyttede og berørte transitlande for flygtninge på vej mod EU. Beograds Mikser Festival er derfor i år gået under huden på Europas nationale landegrænser.

fredag, 12. august, 2016|