TEMA: Sveriges mange sider 2018-09-24T21:06:32+00:00

TEMA: Sveriges mange sider

Svenskerne gik til valg den 9. september og har sammensat Riksdagen for de næste fire år. I dette tema ser vi på vort nabolands politiske, kulturelle og samfundsmæssige tilstand og portrætterer nogle af Sveriges mange forskellige sider. Temaet er blevet opdateret løbende før og under valget, og det fortsætter med nye artikler efter valget.

Foto: /Ritzau Scanpix/AP /Francisco Seco/

Sonderingstider i Stockholm

Moderaternas Ulf Kristersson er den umiddelbare favorit til statsministerposten efter valget i Sverige, men regeringsknuden kan hurtigt blive strammet helt til igen. Analyse af Henrik Brun.

torsdag, 27. september, 2018|

Sverige i EU: Tegnebogen først

Sveriges ageren i EU er som regel præget af en konkret tilgang og økonomisk tænkning frem for store visioner på Europas vegne. Men svenskerne bruger sjældent "national suverænitet" som argument i drøftelserne. Interview med den svenske journalist Ylva Nilsson, der har rapporteret om EU-stof i 40 år, og som er på vej med en bog om svensk Europa-politik fra Anden Verdenskrig og frem til nu.

mandag, 17. september, 2018|

Efter valget i Sverige: Dilemmaerne står i kø

Tendensen til at opdele svensk politik i rød, blå – og gul – blok er under pres efter et valg, der førte til en uafklaret parlamentarisk situation og tvivl om, hvem der skal have statsministerposten. Analyse af chefredaktør Henrik Brun.

tirsdag, 11. september, 2018|

Svenske socialdemokrater i historisk modvind

Socialdemokraterna har været Sveriges største parti, siden landet blev et demokrati. Men den position er kommet under større pres end nogensinde, og partiet står foran det værste valg i dets historie. Baggrund af Emil Staulund Larsen.

mandag, 3. september, 2018|

Åbne for omverdenen, men også traditionsbundne

Hvordan er svenskerne, samfundet og mentaliteten, når man spørger andre europæere, der bor eller har boet i Sverige? Vi har spurgt en håndfuld tilflyttere fra det øvrige Europa - to franskmænd, to danskere og en tysker.

lørdag, 1. september, 2018|

Svensk politik er en nuanceret størrelse

I udenlandske mediers dækning af det svenske valg mere end antydes det, at svenskerne ikke tør tale om indvandring og integration, og at medierne ikke vil dække emnet. Men sagen er for det første, at det ikke er rigtigt, og for det andet, at der i Sverige er flere vigtige emner på dagsordenen i den politiske debat. Kommentar af chefredaktør Henrik Brun.

torsdag, 30. august, 2018|

Sverige – en humanistisk stormagt?

Sverige er kendt for både udenrigs- og indenrigspolitisk at være et humanistisk foregangsland. Dog er der en del paradokser, for eksempel landets store våbeneksport, og på det seneste er selvforståelsen som humanistisk stormagt kommet i krise. Analyse af Anders Engberg.

fredag, 24. august, 2018|

En rejse i Sveriges forskellighed

Vores nordiske naboland er et sammensat land, fordi de enkelte landsdele har mange forskellige historisk-kulturelle baggrunde, ligesom der er en mangfoldighed af sociale miljøer. Med start i syd og slut i nord slår Anders Engberg ned på seks meget forskellige steder i Sverige.

tirsdag, 21. august, 2018|