TEMA: Mit Europa – en interviewserie
I dette tema fortæller danskere fra forskellige dele af samfundet i en serie interviews om deres forhold til og interesse for Europa. Nogle interviewpersoner er kendte i den brede offentlighed, andre er slet ikke, og nogle befinder sig et sted midt imellem. Vi hører om deres første rejse og begivenheder, der skabte interessen. Om deres favoritsteder og yndlingseuropæere. Om Danmark i Europa og hvilken retning, Europa skal bevæge sig. Kort sagt får vi deres personlige version af Europa. Der kommer løbende nye artikler til temaet.
Foto: /Ritzau Scanpix/Reuters/Thomas Peter/
”Europa skal erfares og bevidstgøres”
Forfatteren Niels Barfoed mener ikke, at EU kan overleve som hverken økonomisk eller fredsbevarende projekt alene. Der er brug for nærvær og samvirke, mobilitet og dynamik, hvis EU skal overleve i fremtiden, og det er op til ungdommen at løfte sin del af ansvaret. Med de dessiner leverer han det danske bidrag til Arbeit an Europas fælleseuropæiske stemmearkiv, der undersøger sammenhængskraften i Europa. Interview af Markus Floris Christensen.
“Jeg tænker meget over, at Europa er en mulighed”
"Jeg synes, at det er vigtigt at gøre sig bevidst om, at vi lever i en tid, hvor EU spiller en kæmpestor rolle både for vores lovgivning og for vores praktisser - og især i vores grønne klimapolitik. Så det er idioti ikke også at kigge den vej og blive et engageret medlem," siger 24-årige Emma Lorenzen, der læser sociologi og er aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse. Også privat kigger hun ud mod resten af Europa. Hun benytter sig ofte af Berlins og Hamborgs tilgængelighed, har et svagt hjerte for Toscana og har Krakow og Porto på to-do-listen. Simone de Beauvoir og Greta Thunberg er blandt de europæere, hun ser op til.
Først en gymnasietur til Alsace – og så retur som EU-politiker
"EU er bygget på den illusion, at hvis bare man fik harmoniseret reglerne nok, og fik institutionerne på plads, så ville europæerne også begynde at opføre sig mere ens. Det gør de ikke, fordi Europa er mange ting. Der er stor forskel på hvad europæisk kultur er i Italien, og hvad det er i Finland eller andre steder," mener politikeren Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti. Frankrig har en stor plads i hans hjerte, og han anbefaler Rom som rejsemål. Men han kunne også godt tænke sig at dyrke Ungarn noget mere.
”Det ville være fantastisk med et Europa, der viste mere solidaritet over for de mest udsatte”
"Jeg ville ønske, at de enkelte medlemslande igen begyndte at se styrkerne i EU-samarbejdet i stedet for at lukke sig mere og mere om sig selv," siger Roberto Zacharias, der er journalist og kommunikationsrådgiver og arbejder for Amnesty International Danmark. Murens fald og Tyrkiets invasion af det nordlige Cypern var to begivenheder, der øgede hans interesse for Europa markant, og i dag præger det ham, at han har familie, venner og ikke mindst kolleger over hele Europa.
Europa er den velovervejede verdensdel
”Jeg er flasket op på amerikansk popkultur, men min europæiske kulturelle og historiske forankring har vist sig at være meget dyb. I Europa går man til verden på en lidt mere rolig og velovervejet måde,” siger forfatter og journalist Ulla Hinge Thomsen, der har prioriteret at dyrke sit eget kontinent.
“Det, vi har til fælles i Europa, er en humanistisk tradition”
"Fremtiden handler meget mere om, hvad vi kan finde ud af sammen med Tyskland, Frankrig og de andre lande i Europa end at pleje forholdet til USA," siger tidligere folketingsmedlem Steen Gade. Han advarer om, at hvis vi i Europa ikke kan forstå, at vi har den humanistiske tradition tilfælles, "så ender vi som indflydelsesområde for alle mulige mærkelige dårligdomme."
“Jeg tager lige så gerne til Berlin som til Bogense”
"Jeg føler mig som en del af fællesskabet. Jeg har et forhold til London, Paris, Firenze og Rom. Jeg har venner i Holland og Tyskland. Jeg ser Europa som en del af mit liv," siger journalist og forfatter Lone Theils om sit forhold til Europa. Hun konstaterer, at EU har fejlet i forbindelse med store ting, men peger samtidig på, at EU ikke er mere end summen af de regeringer, der er med i EU.