I samarbejde med journalistlinjen på Vallekilde Højskole bringer Magasinet Europa i denne uge ti interviews, der stiller skarpt på de nytiltrådte danske politikere i Europa-Parlamentets ønsker for Europa.
27.10.2014 | MEP:TEMA | Social dumping, europæisk identitet, grænsebomme og plastikposer. Det er nogle af de temaer, der popper op, når man beder de danske europaparlamentarikere sætte ord på deres første tid i EU’s maskinrum.
I midten af oktober drog journalistholdet på Vallekilde Højskole til Bruxelles for at sætte politikerne stævne 100 dage efter Europa-Parlamentets første arbejdsdag. Resultatet, i form af ti interviewartikler, bringes på Magasinet Europa gennem hele ugen.
Læs om Morten Messerscmidts (DF) vision for, hvordan EU skal se ud i fremtiden, om Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU), der hver dag i bogstaveligste forstand bliver mindet om, hvad hun laver i Bruxelles, og om Christel Schaldemoses (S) opsang til danskerne og de hjemlige medier.
Du kan også blive klogere på Margrete Aukens (SF) plastikposer, Ole Christensen (S) håb for et nybrud i arbejdet mod social dumping og på hvorfor Jørn Dohrmann (DF) ikke mener, man bør blande isbjørne og giraffer.
Ander Primdahl Vistisen (DF), parlamentets yngste medlem på bare 26 år, fortæller om skiftet fra lokalpolitik til det overstatslige parlament, mens Jeppe Kofod (S) ser nærmere på de mange identiteter, der findes i Europa og dermed også i Europa-Parlamentet.
Sidst men ikke mindst taler Bendt Bendtsen (K) med store ord, når det gælder vores afhængighed af energi fra Rusland og Mellemøsten, og Morten Helveg Petersen (RV) gør det samme i forhold til de danske EU-forbehold, som han frygter snart vil sætte os helt ud på sidelinjen i kommende forhandlinger.
Julie Elver er journalistlærer på Vallekilde Højskole
Rasmus Leander Nielsen er ansvarshavende redaktør på Magasinet Europa
Billede i artiklens top: © Magasinet Europa. Ved mindre andet er angivet, er billeder i temaet taget af elever fra Vallekilde Højskole
I november bringes desuden interviewartikler med afgående klimakommisær, Connie Hedegaard (K), og Venstres Ulla Tørnæs. Det har ikke været muligt at lave interviewaftaler med Rikke Karlsson (Dansk Folkeparti/Gruppen for Europæiske Konservative og Reformister) samt Jens Rohde (Venstre/ALDE)
Det handler om at finde en bedre balance
Ulla Tørnæs (V) vil følge op på diskussionen om velfærdsydelser, der rasede under valgkampen til Europa-Parlamentsvalget. Hun mener, det er urimeligt, at man kan komme til Danmark og modtage velfærdsydelser efter kort tid og håber på en europæisk løsning på problemet.
Klimamål er ikke ambitiøse nok
EU´s klimamålsætninger er ikke ambitiøse nok. Det mener i hvert fald europaparlamentariker Margrete Auken (SF), der er en del af Den Grønne Gruppe, som har særligt fokus på klimaforandringer.
Forskellighed som samlingspunkt
Europa-Parlamentet er et stort sammensurium af mennesker. Én af dem er den danske socialdemokrat Jeppe Kofod, der er i ny Bruxelles. De næste fem år skal han drøfte politik, der kan fungere på trods af forskellighederne i Europa. Men han ser forskelligheden som en styrke og ikke en ulempe.
Europa-Parlamentets yngste medlem savner kontakt med vælgerne
Borgerfjernt og fyldt med lobbyister. Anders Primdahl Vistisens (DF) nye liv som europaparlamentariker er fundamentalt anderledes end arbejdet med lokalpolitik i Midtjylland.
Social dumping på EU’s dagsorden
Ole Christensen (S) trådte ind i politik for at bekæmpe social dumping og hjælpe de svageste i samfundet. I dag er det stadig hans vigtigste mærkesag, og med valget af den nye kommissionsformand nærer han større forventninger til en løsning, end nogensinde før.
Vi skal se skeptisk på EU
Vi bør se skeptisk på EU’s nye medlemmer og tiltag, udtaler Jørn Dohrmann (DF). For det er altafgørende, at Danmarks velfærdssystem bliver bibeholdt og beskyttet, så vi ikke bliver udnyttet af lande med dårlig økonomi.
Danmark risikerer at miste indflydelse i EU
Morten Helveg Petersen (RV) frygter, at Danmark kan ende med at stå uden for det europæiske fællesskab på helt centrale politikområder. Derfor har det været vigtigt for ham, at sætte fokus på de fire EU-forbehold under sin første tid i Bruxelles.
Europa skal vriste sig fri af Rusland og Mellemøsten
De konservatives europaparlamentariker, Bendt Bendtsen, er alvorligt bekymret for den stadig stigende afhængighed af gas fra Rusland og olie fra Mellemøsten.
EU har isoleret sig fra befolkningen
Rina Ronja Kari, medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, mener, at unionen er blevet en boble. Hun vil have beslutningerne tættere på befolkningen, som ifølge hende, er stået af.
Danskerne har selv et ansvar for EU
EU bliver en større og større del af danskernes hverdag. Alligevel er danskernes fokus på EU haltende. Socialdemokraternes EP-medlem, Christel Schaldemose mener at interessen for EU er todelt. Det er både politikernes og danskernes ansvar.
Mindre magt til EU
EU’s magt er gået for vidt, og Morten Messerschmidt (DF) vil have mere selvbestemmelse til Danmark.