TEMA: Smag på Europa
Europas indbyggere har i århundreder påvirket hinanden med spisevaner og madtraditioner. Retter er opstået, har udviklet sig og er blevet udbredt som følge af konflikter, folkevandringer og kulturelle påvirkninger. Og ikke mindst har de seneste mange årtiers tiltagende handel og rejsen europæerne imellem ført til, at vi for alvor har smagt hinandens mad. I dette tema dykker vi ned i kontinentets køkkentraditioner og løfter grydelåget. Vi undersøger interessante og velsmagende retter, vi fortæller om den historiske og kulturelle baggrund og kommer naturligvis hver gang med en opskrift. Der kommer løbende nye artikler til temaet.
Foto: /Flickr/
Moussaká – en klassisk græsk hovedret
Grækerne blev introduceret for retten af osmannerne, der holdt det græske område besat i mange hundrede år. Men retten har bredt sig sammen med det græske køkken. Den fransk udlærte græske mesterkok Nikolaos Tselementes forfinede i begyndelsen af 1900-tallet den udgave af moussaká, vi kender i dag. Baggrund og opskrift af Anders Engberg og Laura Wilshaw Engberg.
Fool – en gammelkendt britisk dessert
Den britiske fløde- og frugtdessert fool har flere hundrede år gamle rødder. Den tidligste beskrivelse er fra 1596. Der skal blandt andet bruges frugtpuré eller -kompot. I dagens opskrift er der brugt blommer, men man kan også bruge rabarber, sommerbær, ferskner, kirsebær, eller hvad der nu måtte være i sæson. Baggrund og opskrift af Laura Wilshaw Engberg.
Pissaladière – en middelhavsklassiker
Pissaladiere er en ret, der er opstået i grænselandet mellem dagens Frankrig og Italien, og den forbindes i dag som oftest med byen Nice. En turbulent historie med indflydelse fra mange kulturer samt stormagterne har ført til denne enkle, klassiske ret. Baggrund og opskrift af Laura Wilshaw Engberg.