Magasinet Europa går på sommerferie, og her på tærsklen til agurketiden kommer herunder en række uddrag af kulturstoffet – og lidt om nogle af vores temaer og baggrunde – altsammen fra første halvdel af 2017.
Baggrund af Annemarie Majlund Jensen
I europæisk sammenhæng er agurker gerne noget, der skal rettes ud og helst på en så bureaukratisk og politisk omstændelig måde som muligt. Men som et magasin, der gerne ynder at lægge en lidt anderledes vinkel på det europæiske, ved vi selvfølgelig godt, at ”agurk” kan være mange ting – afhængigt af, hvordan man sådan vender og drejer det. I nyhedsmediesammenhæng er ”agurk” som bekendt et præfiks, der betegner en særlig tid på året.
Her på tærsklen til agurketiden i juli – hvor også Magasinet Europa går på sommerferie – kommer her en række uddrag af kulturstoffet – og lidt om nogle af vores temaer og baggrunde – altsammen fra første halvdel af 2017. Så hvis du mangler en europæisk vinkel på din sommer, lidt læsestof til stranden eller til en eftermiddag i det kulturkritiske hjørne, så er der nu serveret: En kanon, der endnu ikke er druknet i andedammen, og som vi håber vil holde dig kold i hovedet og varm om hjertet til vi læses ved igen til august.
Læs eller genlæs blandt andet vores CPH:DOX-tema, ROM60-tema eller vores tema om forårets franske præsidentvalg.
Du kan også lægge ud, som vi begyndte denne sæson, med Christian Webers interview med Lise Bech Pedersen, kvinden der i sin film Al Magt til Folket går bag om den italienske femstjernebevægelse, og de politiske intriger, der plager bevægelsen ikke mindst. Er der mod til mere i denne italienske boldgade, tag da et kig på artiklen ”De italienske alliancers sans for dolkestød”, der stiller skarpt på den politiske stemning i støvlelandet pt.
Hvis du derimod vil fortsætte i det dokumentariske spor, har vi over foråret haft den store fornøjelse at kunne præsentere en række dokumentarfilm fra årets Copenhagen DOX. Læs om hvad der sker når diplomater bliver anarkister, eller bliv klogere på en række mindre kendte dokumentarer om flygtningekrisen, som du kan læse om i Poetiske tiltag bør tages, eller på krigen i Syrien, som også fyldte både DOX og vores spalter i år. Læs eller genlæs f.eks. om den prisbelønnede og kontroversielle Last men in Aleppo, som også blev den store vinder ved DOX 2017.
Sæsonen bød også på et par spændende Europa-relevante udgivelser. Vi har fået lov til at bringe uddrag fra bøgerne, og dem er der selvfølgelig stadig mulighed for at stifte bekendtskab med. Læs med over Adan Holms skulder i denne samtale med den hollandske historiker Geert Mak. Eller læs et uddrag fra den nye Danmarks-historie om Danmarks rolle som Kolonimagt, herunder også om den arktiske koloni: Grønland, en udgivelse, der fik stor opmærksomhed over foråret og som helt sikkert er værd at genlæse.
Når vi er i gang med de relevante udgivelser har vi også haft muligheden for at bringe bidrag baseret på den spritnyeste Europaforskning. Ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet Mette Ginnerskov Dahlberg introducerede i forbindelse med vores tema Rom-traktaten fylder 60, Europa, hvad nu? en hidtil underbelyst udfordring ved vores allesammens frie bevægelighed: at nogle EU-borgere bevæger sig friere end andre og at friheden ofte opleves at forstærke den økonomiske ulighed europæerne imellem. Besøg eller genbesøg en parallelverden på aviscentralen, der sjældent finder vej til mediernes søgelys.
Bliver vi ved den frie bevægelighed og de debatter, den afstedkommer, har der over foråret heller ikke hersket tvivl om, at integrationen af romaer i Europa – eller ikke – igen er kommet på den politiske dagsorden. Helga Mølbæk Steensigs kommentarer i forbindelse med en række sager om romaer i Danmark kan du læse her, samt ovre hos vores syndikeringspartner Magasinet rØST.
Og fordi vi nu er et magasin, der gerne gaber over så meget Europa som muligt har vi selvfølgelig også haft en masse på programmet, der rækker ud ovre den snævre EU-kreds. Læs f.eks. om Krigsforbrydertribunalet i Haag, der lukker og slukker, om Tyrkiet, der måske er ved at begrave sine EU-drømme eller om blomstrende nationalisme i Makedonien.
Og så skal vi selvfølgelig ikke glemme at nævne alle vores bidrag om udviklingen i britisk politik, om hvilke vi netop har bragt et spændende interview med lektor ved CBS Ole Helmersen, og som vi selvfølgelig fortsætter med at holde et skarpt og vågent øje med over sommeren.
Vi glæder os til at følge op, når vi efter sommerferien tager hul på næste sæson.
God sommmer!
Annemarie Majlund Jensen er kulturredaktør på Magasinet Europa.
Billede i artiklens top: /ritzau/dpa/AP/Arno Burgi.