TEMA: Det ustabile Italien
Italien er på visse områder en skrøbelig og ustabil nation, men også et mikrokosmos af politiske og kulturelle udviklinger. I forbindelse med – og i kølvandet på – det skelsættende italienske parlamentsvalg sætter vi fokus på de aktuelle spørgsmål, der optager og vedkommer italienerne, og dykker ned i den udbredte skepsis overfor staten og senest også EU. Temaet opdateres løbende.
Foto: /RitzauScanpix/ANSA/AP/Andrew Medichini
Salvini og krisen
I Italien har regeringskonflikt udviklet sig til reguler regeringskrise, efter Salvini 8. august tilkendegav, at Lega agtede at trække sig fra regeringssamarbejdet med Femstjernebevægelsen og kaldte på nyvalg til efteråret. Med åbningen af regeringskrisen er der dog også åbnet et handlingsrum for andre politiske aktører end Salvini, der risikerer at fortsætte sin evige valgkampagne i opposition. Analyse af politisk redaktør Simon Cecchin Birk.
Finansieres Lega fra øst?
Afsløringen af et møde i Moskva om russisk finansiering på 65 millioner dollars til det italienske regeringsparti Lega har sat fokus på partiets måske lidt for tætte forbindelser til Rusland. Oppositionen kræver en undersøgelseskommission, mens Salvini benægter alt. Analyse af politisk redaktør Simon Cecchin Birk.
Kampen om det italienske folk
Trods deres fælles protestfront mod den etablerede nationale og europæiske orden er der markante forskelle på de to italienske regeringspartier, Femstjernebevægelsen og Lega. Forskelle, der ni måneder efter regeringsdannelsen lader til at være udslagsgivende for, hvem af de to populistiske partier, som vinder kampen om det italienske folk. Analyse af politisk redaktør Simon Cecchin Birk.
Er Italien blevet et racistisk land?
Er der sammenhæng mellem den nye regerings aggressive migrationspolitik og en øget racisme i Italien? Det er et spørgsmål, mange stiller sig for tiden, hvor medierne beretter om racistiske overfald og om afviste skibe med migranter og flygtninge. Kommentar af Pia Schwarz Lausten.
Ny italiensk regering varsler nye tider
Efter 88 dage med svære forhandlinger og et institutionelt sammenstød uden fortilfælde blev en ny italiensk regering en politisk realitet. En overgangstid med meget på højkant venter forude. Analyse af politisk redaktør Simon Cecchin Birk.
Regeringsdannelsen, der ramte en mur
Et langt og svært forsøg på at danne en regering med Lega og Femstjernebevægelsen lader til at være endt med et institutionelt sammenstød uden fortilfælde. Der gives nu mandat til at danne en teknokratisk regering, loves omvalg og tales om en rigsretssag. Italiens Tredje Republik er født og begynder i krise. Analyse af Simon Cecchin Birk.
“Lega” har en lang historie som kritiker og fortolker af den italienske republiks krise
Det er ikke så overraskende, at det højreradikale parti "Lega", tidligere kaldet "Lega Nord", er på nippet til at komme i regering i Italien efter valgsuccesen, der gjorde partiet til det største til højre for midten. Partiet har før været tæt på lignende national succes. Baggrund af Simon Cecchin.
Jordskælvsvalget i Italien: krise eller oprør?
I et splittet Italien tolkes fravalget af de etablerede partier af mange som en diffus protest fra de utilfredse vælgere, men på flere måder er det også en bebudet protest. Analyse af Susi Meret.
Femstjernebevægelsen: En ny populistisk tredje vej
Til forskel fra visse andre populistiske partier appellerer Movimento 5 Stelle ikke alene til frygt- og usikkerhedsfølelser, men også til håbet og den ligeså menneskelige lyst til at skabe nyt. Baggrund af Simon Cecchin.
Italiensk litteratur, der tager livtag med migrationen
Højrekoalitionen i Italien advarer om kultursammenstød mellem Vesten og Islam. For at få nuanceret diskussionen kan det være en god idé at vende blikket over på den italienske migrationslitteratur. Baggrund af Pia Schwarz Lausten.
PD’s krise og den demokratiske orden i Italien
Svækket af populistiske modstandere, politiske realiteter, korruptionsager og vælgerflugt går Italiens regerende centrum-venstre parti, Partito Democratico, en usikker fremtid i møde. Analyse af Mads Frese.
Nye og gamle drømmemagere på banen ved italiensk valg
Det italienske parlamentsvalg den 4. marts vil blive afgjort ud fra hvem, der formår at sælge det bedste drømmescenarium. Baggrund af William Schou.
Dengang Rom skulle gøres “great again”
I dag har de fleste glemt ham. Alligevel er historien om Cola di Rienzo, en populist i middelalderen, et vigtigt eksempel på, at mennesket i lang tid har været til fals for letkøbte politiske budskaber. Baggrund af Jonas Neivelt.
Berlusconi, Italien og Europa
Italien har altid været afgørende i nyere europæisk politik og ikke mindst som en vægtig brik i den europæiske integrationsproces. Derfor er det vigtigt, om valget den 4. marts anbringer Italien centralt eller i udkanten af EU-samarbejdet. Analyse af Gert Sørensen.
Europapolitikken er blevet en afgørende skillelinje i et polariseret Italien
EU blevet et uomgængeligt emne i et polariseret og i stigende grad nationalt orienteret Italien, der ved valget den 4. marts står overfor en historisk skillevej. Baggrund af Simon Cecchin.