TEMA: Det ustabile Italien2018-09-24T21:38:32+02:00

TEMA: Det ustabile Italien

Italien er på visse områder en skrøbelig og ustabil nation, men også et mikrokosmos af politiske og kulturelle udviklinger. I forbindelse med – og i kølvandet på – det skelsættende italienske parlamentsvalg sætter vi fokus på de aktuelle spørgsmål, der optager og vedkommer italienerne, og dykker ned i den udbredte skepsis overfor staten og senest også EU. Temaet opdateres løbende.

Foto: /RitzauScanpix/ANSA/AP/Andrew Medichini

Salvini og krisen

I Italien har regeringskonflikt udviklet sig til reguler regeringskrise, efter Salvini 8. august tilkendegav, at Lega agtede at trække sig fra regeringssamarbejdet med Femstjernebevægelsen og kaldte på nyvalg til efteråret. Med åbningen af regeringskrisen er der dog også åbnet et handlingsrum for andre politiske aktører end Salvini, der risikerer at fortsætte sin evige valgkampagne i opposition. Analyse af politisk redaktør Simon Cecchin Birk.

tirsdag, 20. august, 2019|

Finansieres Lega fra øst?

Afsløringen af et møde i Moskva om russisk finansiering på 65 millioner dollars til det italienske regeringsparti Lega har sat fokus på partiets måske lidt for tætte forbindelser til Rusland. Oppositionen kræver en undersøgelseskommission, mens Salvini benægter alt. Analyse af politisk redaktør Simon Cecchin Birk.

lørdag, 13. juli, 2019|

Kampen om det italienske folk

Trods deres fælles protestfront mod den etablerede nationale og europæiske orden er der markante forskelle på de to italienske regeringspartier, Femstjernebevægelsen og Lega. Forskelle, der ni måneder efter regeringsdannelsen lader til at være udslagsgivende for, hvem af de to populistiske partier, som vinder kampen om det italienske folk. Analyse af politisk redaktør Simon Cecchin Birk.

lørdag, 6. april, 2019|

Er Italien blevet et racistisk land?

Er der sammenhæng mellem den nye regerings aggressive migrationspolitik og en øget racisme i Italien? Det er et spørgsmål, mange stiller sig for tiden, hvor medierne beretter om racistiske overfald og om afviste skibe med migranter og flygtninge. Kommentar af Pia Schwarz Lausten.

lørdag, 8. september, 2018|

Ny italiensk regering varsler nye tider

Efter 88 dage med svære forhandlinger og et institutionelt sammenstød uden fortilfælde blev en ny italiensk regering en politisk realitet. En overgangstid med meget på højkant venter forude. Analyse af politisk redaktør Simon Cecchin Birk.

fredag, 1. juni, 2018|

Regeringsdannelsen, der ramte en mur

Et langt og svært forsøg på at danne en regering med Lega og Femstjernebevægelsen lader til at være endt med et institutionelt sammenstød uden fortilfælde. Der gives nu mandat til at danne en teknokratisk regering, loves omvalg og tales om en rigsretssag. Italiens Tredje Republik er født og begynder i krise.  Analyse af Simon Cecchin Birk.

mandag, 28. maj, 2018|

Italiensk litteratur, der tager livtag med migrationen

Højrekoalitionen i Italien advarer om kultursammenstød mellem Vesten og Islam. For at få nuanceret diskussionen kan det være en god idé at vende blikket over på den italienske migrationslitteratur. Baggrund af Pia Schwarz Lausten.

fredag, 2. marts, 2018|