TEMA: Brexit
Briterne stemte den 23. juni 2016 for, at Storbritannien skal forlade EU. I dette tema beretter vi både om den debat, der var op til folkeafstemningen, og på den efterfølgende diskussion. Først og fremmest tager vi med interviews, baggrund og analyser fat på en række dybereliggende tendenser, oversete aspekter og andre forklaringer på udviklingen. Vi følger også Brexit-forhandlingerne mellem EU og Storbritannien. Læs alle artikler i temaet, der løbende opdateres, herunder:
Grafik: publicdomainpictures.net
Boris, Brexit og den åbne fremtid
Her i begyndelsen af 2021 står Storbritannien, anført af premierminister Boris Johnson, midt i en pandemi, der har ramt landets befolkning og økonomi særligt hårdt, usikkerhed om de handelsmæssige og økonomiske relationer med EU her efter Brexit, og en dyb intern splittelse i kongeriget, hvor særligt Skotland er særdeles kritisk over for Londons ageren. Det oplagte spørgsmål er derfor: Hvordan kommer briterne videre herfra, og hvordan tegner fremtiden sig for den gamle europæiske stormagt? Analyse af Thomas Lie Eriksen.
Den store britiske Brexit-fest
EU-flag blev brændt af, Union Jack vajede i luften, og tonerne af Rule Britannia fik folk til at synge højt i kor, da britiske EU-modstanderne samledes foran parlamentet i London fredag aften for at fejre den formelle udtrædelse af EU. Reportage af Kristine Nødgaard-Nielsen.
Big Ben er tavs for det nye Britannia – kan hun igen regere over bølgerne?
I dag - den 31. januar - forlader Storbritannien EU. Det er blevet sagt så mange gange, at man næsten ikke kan tro, at det nu sker. Brexit er ikke helt 'done', men konturerne af et nyt Storbritannien kan så småt dannes. Hvor stiller det vores før så tætte venner? Analyse af Christian Weber.
Tankernes kongerige
Lige siden folkeafstemningen om det fremtidige medlemskab af EU har Storbritannien været kastet ud i et politisk kaos, som man skal langt tilbage i historien for at finde fortilfælde for. På alle planer drages briternes magtpolitiske position nu i tvivl. Analyse af Thomas Lie Eriksen.
Den gamle garde hvæser op til julefreden
Et nyt parlament har vedtaget Boris Johnsons skilsmisseaftale, og selvom der stadig er lang vej igen, er der blevet tid og plads til christmas pudding hos de Konservative. Alt imens er rivegildet blodrødt i Labour, hjulpet på vej af en gammel garde, der ikke vil se deres parti styrte i grus. Analyse af Christian Weber.
En lovsang for demokratiet
Ifølge Storbritanniens Højesteret skal parlamentet have ret til at diskutere og træffe afgørelser konstant i en helt usædvanlig sag som Brexit. Afgørelsen er et drønende slag mod de seneste års populister og autoritære tendenser og kan få fundamental betydning for demokratiet. Analyse af Hugo Gaarden.
Storbritannien som Weimar-republik
Demokratiet og parlamentarismen i Storbritannien vakler, fordi Boris Johnson fører populistisk en kamp om ”folket mod parlamentet”. Men parlamentet har rejst sig i et markant forsvar. Britisk udtræden af EU bliver ekstrem vanskelig. Derfor bliver et kompromis om den irske grænse kernepunktet for en aftale. Analyse af Hugo Gaarden
Britisk borgerkrig optrappes
Boris Johnson har fået et forsmædeligt nederlag, men det er foreløbig en Pyrrhus-sejr for hans modstandere, for nu har han mulighed for at få det valg, han har tilstræbt. Analyse af Hugo Gaarden.
Det evige Brexit
Forløbet omkring briternes skilsmisse fra EU er gået fra meget besværligt til fuldstændig kaotisk. Spørgsmålet er, hvordan det overhovedet er endt her? Thomas Lie Eriksen trækker de historiske linjer op i denne analyse.
Umodent Storbritannien – modent EU
Krisen om Brexit er ikke blot en parodi. Den truer med at hindre Europas evne til at klare sig i en global verden med Kinas voksende betydning og USA's tilbagegang. Kommentar af Hugo Gaarden.
Grænsebyen Cherbourg forbereder sig på B-Dag
Mens forhandlingerne kører på fuld fart for at finde et kompromis, indstiller man sig på en “hard” Brexit i den franske by Cherbourg ved Den Engelske Kanal. For denne havneby i udkanten af Frankrig kommer den betydningsfulde geopolitiske begivenhed nemlig til at have enorme konsekvenser på lokalt niveau. Amélie Reichmuth rapporterer fra sin hjemby.
Den britiske udskydelse og den fortsatte uvished
De kaotiske politiske forhold omkring Brexit nærmer sig en afgørelse: Beslutningen udskydes, men det kan lige så let ende i en blød Brexit som en ny folkeafstemning. Sagen viser, hvor skrøbeligt demokratiet er, når ledere ikke tænker langsigtet. Analyse af Hugo Gaarden.
Kup mod May – kup mod EU
Theresa May er parat til at ændre sin Deal og sin ”backstop” ved at forhandle med EU, men hun er udsat for et kup, som EU øjeblikkeligt har gennemskuet. May risikerer at stå tilbage med et selv- og folkebedrag som sin forgænger, David Cameron. Analyse af Hugo Gaarden.
Brexit og Trump – en demokrati-test
Det er ikke kun Storbritanniens relation til EU, der testes i denne tid, men demokratiet. I London forsøger parlamentet at få styr på en sammenbrudt demokratisk beslutningsproces, og i Washington kommer opgøret mod Trumps desperate tilsidesættelse af demokratiets institutioner. Analyse af Hugo Gaarden.
Den usynlige grænse hindrer Brexit
Uden en aftale om grænsen mellem EU og Storbritannien, i praksis om grænsen mellem Irland og Nordirland, er britisk udtræden af EU nærmest en umulighed. Analyse af Hugo Gaarden.
Ny Brexit-afstemning eller et nyvalg kan være på trapperne
Mens den konservative premierminister Theresa May afviser en ny Brexit-afstemning, rykker Labour sig tættere på EU, og der er voksende tilslutning blandt briterne til at blive i EU. Derfor bør EU arbejde målrettet for at få briterne til at blive i stedet for at se passivt på deres borgerkrig. Kommentar af Hugo Gaarden.
Storbritannien i frit udenrigspolitisk fald
Med både Brexit og store problemer med forholdet til såvel USA som Rusland ligger britisk udenrigs- og sikkerhedspolitik efterhånden i ruiner og udvikler sig i en stadig mere bizar retning. Analyse af Thomas Lie Eriksen.
Brexit og spørgsmålet om identitet
Er briternes uvilje mod kontinentet så indgroet, at Storbritannien vil fortsætte med at være et besværligt medlem, selv hvis det efter en eventuel ny afstemning skulle beslutte sig for at blive? Analyse af Thomas Lie Eriksen.
Film om unge briters tanker om Brexit
Vi bringer her ti film, produceret af Peter Laugsen og Elena Maria Askløf fra Vores Europa, med unge briter, der udtaler sig om deres holdninger til, tanker om og forståelse af Brexit.
Skepsissens mange ansigter førte til Brexit
Udviklingen af den hårde britiske EU-skepsis, der har ført til Brexit, kan blandt andet forklares med Storbritanniens historie, strukturelle opbygning og politiske traditioner. Men også nye skepsistyper, introduceret af konservative regeringsledere gennem tiden, har haft stor betydning. Analyse af Jasmia Maria Wredstrøm.
Et nyt Europa er på vej
Brexit-forhandlingerne ser ud til at blive ekstremt komplicerede. Men dette ”bøvl” overskygger en underliggende tendens: at EU og især Tyskland allerede forbereder sig på fremtiden. Analyse af Hugo Gaarden.
Der er så rart oppe nordpå
Med Brexit lurende i horisonten befinder Nordirland sig i en brydningstid, hvor adskillige problematikker er kastet op i luften til diskussion. Annemarie Majlund guider os gennem situationen.
Svækket May-regering famler sig frem før forhandlinger med EU
Siden de britiske konservatives overraskende dårlige valgresultat i starten af juni har premierminister Theresa May haft svært ved at styre Storbritanniens strategi for Brexit-forhandlingerne med EU.
Brexit er ikke længere det vigtigste emne i britisk valgkamp
Selvom mange troede, at Brexit ville blive det altafgørende tema op til det britiske valg den 8. juni, så har andre mere hjemlige spørgsmål domineret dagsordenen.
Den skotske dæmon er ude af den britiske flaske
Når den britiske premierminister Theresa May i denne uge aktiverer artikel 50 for at sætte gang i Brexit-forhandlingerne med EU er det med viden om, at en skotsk afstemning om uafhængighed fra Storbritannien spøger i kulissen.