Forside 2018-08-21T12:23:54+00:00

Sverige i EU: Tegnebogen først

Sveriges ageren i EU er som regel præget af en konkret tilgang og økonomisk tænkning frem for store visioner på Europas vegne. Men svenskerne bruger sjældent "national suverænitet" som argument i drøftelserne. Interview med den svenske journalist Ylva Nilsson, der har rapporteret om EU-stof i 40 år, og som er på vej med en bog om svensk Europa-politik fra Anden Verdenskrig og frem til nu.

mandag, 17. september, 2018|

Smertens politik – den populistiske reaktion på den europæiske styringskrise

Populismen protesterer mod den eksisterende udvikling, og særligt de nationale demokratiers afmagt i forhold til liberalisering og globalisering, men er samtidig imod delegering af politiske magtbeføjelser til overnationalt niveau, hvor den tabte styrings- og beslutningskapacitet kunne genvindnes. I den forstand er populismen i alle dens europæiske skikkelser først og fremmest en smertens politik. Analyse af Henrik Stampe Lund.

fredag, 14. september, 2018|

En finanskrise med politisk virkning

I denne uge er det 10 år siden, at finanskrisen blev udløst. Siden blev den løst – for finansverdenen. Men de underliggende problemer blev ikke løst, og det har haft en dyb politisk virkning med populisme, nationalisme og vrede. Kommentar af Hugo Gaarden.

onsdag, 12. september, 2018|

Republik med bånd og sløjfer på

I Catalonien strides separatister og unionister for tiden om, hvor gult det offentlige rum skal være. Separatister minder ideligt om deres sag med den gule farve, de har gjort til deres. Unionister piller de mange plastikstumper ned igen. Reportage af Sara Høyrup.

onsdag, 12. september, 2018|

Efter valget i Sverige: Dilemmaerne står i kø

Tendensen til at opdele svensk politik i rød, blå – og gul – blok er under pres efter et valg, der førte til en uafklaret parlamentarisk situation og tvivl om, hvem der skal have statsministerposten. Analyse af chefredaktør Henrik Brun.

tirsdag, 11. september, 2018|

Er Italien blevet et racistisk land?

Er der sammenhæng mellem den nye regerings aggressive migrationspolitik og en øget racisme i Italien? Det er et spørgsmål, mange stiller sig for tiden, hvor medierne beretter om racistiske overfald og om afviste skibe med migranter og flygtninge. Kommentar af Pia Schwarz Lausten.

lørdag, 8. september, 2018|

Svenske socialdemokrater i historisk modvind

Socialdemokraterna har været Sveriges største parti, siden landet blev et demokrati. Men den position er kommet under større pres end nogensinde, og partiet står foran det værste valg i dets historie. Baggrund af Emil Staulund Larsen.

mandag, 3. september, 2018|

Åbne for omverdenen, men også traditionsbundne

Hvordan er svenskerne, samfundet og mentaliteten, når man spørger andre europæere, der bor eller har boet i Sverige? Vi har spurgt en håndfuld tilflyttere fra det øvrige Europa - to franskmænd, to danskere og en tysker.

lørdag, 1. september, 2018|

Svensk politik er en nuanceret størrelse

I udenlandske mediers dækning af det svenske valg mere end antydes det, at svenskerne ikke tør tale om indvandring og integration, og at medierne ikke vil dække emnet. Men sagen er for det første, at det ikke er rigtigt, og for det andet, at der i Sverige er flere vigtige emner på dagsordenen i den politiske debat. Kommentar af chefredaktør Henrik Brun.

torsdag, 30. august, 2018|

TEMA: Europa og den demokratiske samfundsorden

TEMA: Sveriges mange sider

TEMA: Europas ukendte folk

TEMA: CPH:DOX 2018

TEMA: Det ustabile Italien

TEMA: Europæiske kulturregioner

TEMA: Danmark, Europarådet og menneskerettighederne

TEMA: Rusland og revolutionen

TEMA: Naboland Tyskland

TEMA: Quo vadis, Frankrig?

TEMA: Rom-traktaten fylder 60 – Europa, hvad nu?

TEMA: Det digitale Europa

TEMA: EU og flygtningene

Magasinet Europa er et ambitiøst magasin, der skriver om europæisk politik og kultur. Vi vil gerne forstå vores fælles og farverige europæiske baghave, og vi samstiller din danske og europæiske identitet som læser.

Vi er politisk uafhængige og journalistisk objektive. Målet er ikke mindst at fortælle de europæiske historier, der ellers ikke vil blive fortalt i den danske dagspresse. Vi skriver ikke kun om EU – og hvad der foregår i EU-landene – men om hele kontinentet, herunder spændende udviklinger i de enkelte lande og regioner.

Magasinet Europa udfylder en meget vigtig mission: At gøre Europa-stoffet levende og fængslende for et dansk publikum. Magasinet har i sin levetid udviklet sig i særdeles positiv retning, og har behandlet mange temaer i en fin balance mellem det væsentlige og det interessevækkende.

Uffe Ellemann-Jensen, fhv. udenrigsminister

Tankevækkende er det, at 90 pct. af den danske lovgivning besluttes i Bruxelles, mens 90 pct. af de danske journalister mærkeligt nok stadig befinder sig på Christiansborg. Det eneste lys i mørket er Magasinet Europa, og tak for det.

Mads Brügger, journalist

Følg os på din fortrukne platform