Forside 2021-08-12T15:22:23+00:00

Ung fra Klimabevægelsen: “Klar til 55”-pakken er et for lille skridt i den rigtige retning

EU-Kommissionens nye ”Klar til 55”-pakke skal hjælpe de europæiske medlemslande med at nå det kollektive emissionsreduktionsmål i 2030. Selvom lovgivningsinitiativerne er positive, er der stor plads til ambitionsforbedring, mener Kirstine Lund Christiansen, konstitueret forperson i Klimabevægelsens bestyrelse. Interview af Mie Olsen.

fredag, 10. september, 2021|

Tysk ”præsidentvalg” med en stærk midte

Den tyske valgkamp er mere end nogen sinde blevet præsident-agtig, hvor det er personerne, vælgerne stemmer på, og ikke partierne. Mere end i mange år er midterpartierne blevet kernen, mens fløjene er blevet betydningsløse. Analyse af Hugo Gaarden.

tirsdag, 7. september, 2021|

Luisa Neubauer – en klimaaktivist fra det grønne Hamborg

Den tyske forfatningsdomstol har slået fast, at landets klimalov udskyder så meget CO2-reduktion til efter 2030, at det kan gå ud over unges fremtidige frihed. Derfor skal loven justeres. Kendelsen er ikke mindst en sejr for 25-årige Luisa Neubauer, der er organisator i klimabevægelsen Fridays for Future og sammen med Alexander Repenning skrevet bogen "Vom Ende der Klimakrise - Eine Geschichte unserer Zukunft". Anders Engberg tegner et portræt af den unge, tyske klimaaktivist.

onsdag, 1. september, 2021|

Europa tvinges til at føre en selvstændig udenrigspolitik

Efter katastrofen i Kabul tvinges EU-landene til at føre deres egen, selvstændige udenrigspolitik. Den europæiske befolkning kan ikke overlade alle beslutninger til USA. Derfor er det på tide at Danmark ophæver sit forsvarsforbehold i EU, men der er først og fremmest brug for at satse på et kreativt diplomati, og det rejser behovet for langt bedre udenrigspolitiske institutter, end Europa har i dag. Kommentar af Hugo Gaarden.

tirsdag, 31. august, 2021|

Europas fader – en helgen i jakkesæt

Pave Frans er gået et vigtigt skridt i retning af at helgenkåre den franske statsmand Robert Schuman, der var en af den Europæiske Unions fædre. Baggrund af Niels Arbøl.

søndag, 22. august, 2021|

EU’s kurs mod klimaneutralitet – en fair social omstilling?

EU Kommissionen fremlagde for nyligt et forslag til en socialfond for EU’s klimaindsats, som skal afhjælpe de sociale konsekvenser af nye grønne tiltag. Med forslaget lover Kommissionen en ‘fair social omstilling’. Men udspillet kritiseres for et mangelfuldt blik på kønsmæssige uligheder, hvor især kvinder er i risiko for fænomenet energifattigdom. Baggrund af Malene Nørby Pedersen.

torsdag, 19. august, 2021|

Afghanistan: Vestens selvskabte nederlag

USA’s og de vestlige landes krig i Afghanistan endte som et ydmygende militært og diplomatisk nederlag, fordi formålet med krigen aldrig blev gjort klart, fordi der ikke blev skelnet mellem Al Qaida og Taliban, og fordi Pakistans rolle ikke blev effektivt håndteret. Tilliden til Vesten har fået et knæk. Kommentar af Hugo Gaarden.

mandag, 16. august, 2021|

“En del bilister vil blive generet, og hvad så?”

Hvis ikke vi reducerer CO2-udslippet markant indenfor de næste ti år, vil vi ikke kunne opretholde et stabilt klima, og det vil få katastrofale følger, siger Kimberly Nicolas, klimaforsker ved Lunds Universitet, der står i spidsen for et projekt, som skal bidrage til, at Lund opfylder ambitiøse klimamål. Interview af Anders Engberg.

lørdag, 14. august, 2021|

Europa og klimagælden

Ekstrem varme, tørke og oversvømmelser er blot nogle af konsekvenserne af den globale opvarmning, som igen skyldes den ”klimagæld”, som vi har stiftet gennem udslip af drivhusgasser de seneste mange årtier. EU forsøger med den europæiske grønne pagt, herunder en ny klimalov, at begrænse den regning, som de kommende generationer af europæere kommer til at hænge på.

torsdag, 12. august, 2021|

Italienerne – på vej mod genrejsning?

Optimismen synes at være tilbage i Italien, der efterhånden er ved at få sparket turismen i gang. Men det kræver et langt sejt træk at få landet trukket helt fri af krisen - Italien og resten af Sydeuropa er nødt til at tage kvantespring på den teknologiske front. Analyse af Johan Moesgaard Andersen, EU-chef i Dansk Metal

lørdag, 7. august, 2021|

Et ambivalent opgør

Grønland var tidligt ude med en forsoningskommission og har på sin vis banet vejen for andre nordiske opgør med fortiden. Men den grønlandske kommission var en ambivalent proces – ikke kun i forhold til kolonimagten Danmark – men også internt i Grønland. Hvad står tilbage efter processen i dag? Analyse af Astrid Nonbo Andersen

mandag, 2. august, 2021|

Den fejlkonstruerede euro

I 2010’erne døjede EU med en række kriser. Som økonomistuderende har den mest interessante krise at beskæftige sig med været gældskrisen i EU. En krise, der i den grad truede eurozonens stabilitet og belyste en fejlkonstruktion i euroen. Analyse af Kai Zhang.

tirsdag, 27. juli, 2021|

Historisk valg i Moldova

Parlamentsvalget i Moldova den 11. juli blev historisk. Præsident Maia Sandus PAS-parti fik 53 procent af stemmerne og har dermed absolut flertal i parlamentet. Valget kan bringe det fattige land ud af et 30 år langt politisk dødvande. Analyse af Kjeld Erbs.

mandag, 26. juli, 2021|

Hvem kan måle sikkerhed? Opbrud og stilstand på det sikkerhedspolitiske område

Da Statsministeren i marts 2020 tonede frem på nationalt tv flankeret af en række eksperter, var vi ikke bare vidne til, at en pandemi var på fremmarch, og at ekstreme tiltag var nødvendige. Vi fik også et knivskarpt blik ind i en ændring, der har været undervejs i mange år: Den sikkerhedspolitiske ekspertise har forskudt sig og forandret sig så dramatisk, at vi ikke længere kan svare klart på hvem, der kan måle sikkerhed. Det har vidtgående konsekvenser, som vi kun er ved at begynde at forstå. Analyse af Trine Villumsen Berling.

søndag, 18. juli, 2021|

“Man kører den ydre fjende og frygten op”

Både socialdemokrater og nationalkonservative har under coronakrisen prædiket 'sammenhold' og fællesskab, men det er i virkeligheden polarisering, man har skabt - det nationale overfor det internationale/europæiske, siger Marlene Wind, professor i statskundskab og leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet og blandt andet forfatter til bogen "Tribaliseringen af Europa". Interview af Jesper Vogelius.

fredag, 16. juli, 2021|

TEMA: EU og klima-generationen

TEMA: Smag på Europa

TEMA: EU’s indre værdikampe

TEMA: Mit Europa – en interviewserie

TEMA: Europas store omstilling

TEMA: Europa i undtagelsestilstand

TEMA: Europas forstæder

TEMA: Europæernes valg

TEMA: CPH:DOX 2019

TEMA: 1919 – et afgørende år

TEMA: Europa og den demokratiske samfundsorden

TEMA: Sveriges mange sider

TEMA: Europas ukendte folk

TEMA: CPH:DOX 2018

TEMA: Det ustabile Italien

TEMA: Europæiske kulturregioner

TEMA: Danmark, Europarådet og menneskerettighederne

TEMA: Rusland og revolutionen

TEMA: Naboland Tyskland

TEMA: Quo vadis, Frankrig?

TEMA: Rom-traktaten fylder 60 – Europa, hvad nu?

TEMA: Det digitale Europa

TEMA: EU og flygtningene

TEMA: Brexit

Magasinet Europa er et uafhængigt online magasin om europæisk politik og kultur. Vi starter i Europa og skriver på dansk om udviklinger over hele kontinentet, dets lande og regioner. Det gør vi for at bringe resten af Europa tættere på dig, og dig tættere på resten af Europa.

Magasinet Europa udfylder en meget vigtig mission: At gøre Europa-stoffet levende og fængslende for et dansk publikum. Magasinet har i sin levetid udviklet sig i særdeles positiv retning, og har behandlet mange temaer i en fin balance mellem det væsentlige og det interessevækkende.

Uffe Ellemann-Jensen, fhv. udenrigsminister

Tankevækkende er det, at 90 pct. af den danske lovgivning besluttes i Bruxelles, mens 90 pct. af de danske journalister mærkeligt nok stadig befinder sig på Christiansborg. Det eneste lys i mørket er Magasinet Europa, og tak for det.

Mads Brügger, journalist

Følg os på din fortrukne platform