Forside 2021-04-03T09:07:21+00:00

Søde sager og lammekager

Mens tyskerne bager lammekager, og svenskerne klæder sig ud som hekse, hygger nordmændene sig med krimier og appelsiner i millionvis. Selv om påsken er næsten den samme hos vores naboer, er der alligevel nogle traditioner, der stikker ud. Baggrund af Morten Rohde

lørdag, 3. april, 2021|

Rettigheder og værdier á la carte

Det er ikke nemt for EU at stille noget op mod visse medlemslandes svigt af deres borgeres demokratiske rettigheder - og dermed også svigt af københavnerkriterierne. Der er nogle juridiske og politiske muligheder, men de er meget bureaukratiske, og det efterlader reelt EU med mere diplomatisk prægede metoder til at påvirke den politiske dagsorden i f.eks. Ungarn eller Polen. Baggrund af Michael Winther.

onsdag, 31. marts, 2021|

De udvalgte 10

Stormagtsrivaliseringen mellem de fem permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd stækker Rådets handlekraft, men rummer også muligheder for små og mellemstore stater, der ønsker at præge den globale orden. Danmark har meddelt, at man går efter i 2025-26 at blive valgt til at sidde på en af de 10 valgte pladser i Sikkerhedsrådet. Hvordan kan de valgte medlemmer opnå indflydelse? Analyse af Louise Riis Andersen, seniorforsker på DIIS.

mandag, 29. marts, 2021|

To søstres kamp for den fælles europæiske samtale

Projektet "Toi d´Europe" (Dig fra Europa) har til formål at skabe en ny måde at informere om Europa på ved at interviewe unge borgere over hele kontinentet. Det blev skabt i 2017 under ledelse af Sophie og Mathilde Hériaud, to unge kvinder fra Frankrig. Amélie Reichmuth har talt med de to engagerede søstre.

søndag, 28. marts, 2021|

Europa i kaos – USA i vildrede

EU og de europæiske regeringer klarer coronakrisen katastrofalt dårligt, og det skyldes fejlagtig politisk ledelse. Imens forsøger USA at inddæmme Kina, men på en smartere facon end Trump. Det er foreløbig slået fejl. USA er i vildrede om håndteringen af fremtidens stærkeste magt. Kommentar af Hugo Gaarden.

søndag, 28. marts, 2021|

Vedholdent EU har hjulpet Rumænien med de demokratiske værdier

Kan EU-krav og EU-overvågning få et medlemsland til at ændre vigtige love og institutioner? Siden 2007, hvor Rumænien blev medlem, har landet været overvåget gennem Samarbejds- og Verifikations Mekanismen, CVM. Det ser ud til, at samarbejdet lykkes, og at Rumænien dermed undgår at efterligne Polens og Ungarns tilbagerulning af dele af københavnerkriterierne. Men nye politiske vinde i Rumænien spiller bestemt også med. Analyse af Kjeld Erbs.

lørdag, 27. marts, 2021|

Ku’damm og virkelighedens ’63

I en ny sæson af den populære Ku’damm-serie følger vi tre søstres fortsatte kamp mod den historiske periode, de lever i. ’Ku’damm 63’ tager, som navnet antyder, udgangspunkt i 1963. I dramaserien er det et år med store omrokeringer i Schöllack-søstrenes liv, og det er næppe tilfældigt, at denne sæson foregår i netop 1963.

søndag, 21. marts, 2021|

Den utilgivelige krig i Europa

Teresa Freixes deltog som jurist i opbygningen af civilsamfundet efter Balkan-krigene. Den Europæiske Union svigtede dengang, men repræsenterer et håb i dag. Interview af Sara Høyrup.

søndag, 21. marts, 2021|

“Vi må ikke gå på kompromis med de værdier, som det europæiske samarbejde bygger på”

Om 20 år er der kun otte procent europæere tilbage på jordkloden, og hvis vi ikke forsvarer vores demokrati og vores liberale værdier i dag, hvordan kan vi så overhovedet love vores børn og børnebørn, at de lever i et demokrati om 20-30 år, spørger Marlene Wind, professor i statskundskab og leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet. Interview af Anders Engberg.

tirsdag, 16. marts, 2021|

”Jeg vil altid være parat til at forsvare Letland og dets folk”

I Letland udruges en ny generation politisk engagerede, der vil værne om deres fædrelands arv. Den tidligere sovjetrepublik har historisk været den undertrykte lillebror – noget, der har fostret en stærk patriotisk folkestemning. Vi har talt med en ung nationalkonservativ fra den baltiske stat. Interview af Linus Folke Jensen.

søndag, 14. marts, 2021|

“Dramaet finder sted i Sydeuropa, men angår hele Europa”

Andaluseren José Carlos Cabrera Medina har svært ved at få øje på det europæiske projekt. EU er et top-down projekt, som ikke når ud i hjørnerne. De humanistiske værdier viger, når verdens bærme banker på, mener han. Interview af Sara Høyrup.

lørdag, 13. marts, 2021|

Danmark må vælge – EU eller USA

Europas besvær med at vælge en verdensorden, som europæerne ønsker, illustreres i Danmarks valg: Vil vi knytte os tættere til EU eller tættere til USA, f.eks. i holdningen til Rusland og Kina? I Europa er der kun få systematiske forsøg på at lave en europæisk, global strategi. Kommentar af Hugo Gaarden.

fredag, 12. marts, 2021|

Erindrer vi terror forskelligt i Europas metropoler?

#notafraid er en fotoreportage, som undersøger ligheder og forskelle i erindringskulturen efter terrorangreb i europæiske metropoler mellem 2015 og 2020. Med udstillinger, en illustreret bog og workshops gives der indsigt i de meget forskellige måder at håndtere konsekvenserne af terror på. Amélie Reichmuth har fået muligheden for at interviewe Boris Bocheinski, den tyske fotograf bag projektet.

tirsdag, 9. marts, 2021|

“EU sidder i en klemme, men det er ikke mediernes skyld”

Har journalistikken, dansk såvel som udenlandsk, formået at dække de europæiske problemstillinger og værdiproblematikker på et tilfredsstillende niveau? Har nyhedsdækningen været nuanceret nok? Det er nogle af de spørgsmål, som journalist og forfatter Kaare R. Skou svarer på i dette interview af Jesper Vogelius om bl.a. den europæiske journalistik.

tirsdag, 9. marts, 2021|

Exit sæson ll

Et plot centreret om forkastelige normbrud iscenesat af dygtige skuespillere med flormelis drysset i øjnene: Sæson 2 af serien om fire rigmænds skødesløse leg med penge og mennesker er tilbage med en vanvittig og lamslående dramatisering af hændelser fra virkelighedens norske finansmiljø.

lørdag, 6. marts, 2021|

TEMA: EU’s indre værdikampe

TEMA: Mit Europa – en interviewserie

TEMA: Europas store omstilling

TEMA: Europa i undtagelsestilstand

TEMA: Europas forstæder

TEMA: Europæernes valg

TEMA: CPH:DOX 2019

TEMA: 1919 – et afgørende år

TEMA: Europa og den demokratiske samfundsorden

TEMA: Sveriges mange sider

TEMA: Europas ukendte folk

TEMA: CPH:DOX 2018

TEMA: Det ustabile Italien

TEMA: Europæiske kulturregioner

TEMA: Danmark, Europarådet og menneskerettighederne

TEMA: Rusland og revolutionen

TEMA: Naboland Tyskland

TEMA: Quo vadis, Frankrig?

TEMA: Rom-traktaten fylder 60 – Europa, hvad nu?

TEMA: Det digitale Europa

TEMA: EU og flygtningene

TEMA: Brexit

Magasinet Europa er et uafhængigt online magasin om europæisk politik og kultur. Vi starter i Europa og skriver på dansk om udviklinger over hele kontinentet, dets lande og regioner. Det gør vi for at bringe resten af Europa tættere på dig, og dig tættere på resten af Europa.

Magasinet Europa udfylder en meget vigtig mission: At gøre Europa-stoffet levende og fængslende for et dansk publikum. Magasinet har i sin levetid udviklet sig i særdeles positiv retning, og har behandlet mange temaer i en fin balance mellem det væsentlige og det interessevækkende.

Uffe Ellemann-Jensen, fhv. udenrigsminister

Tankevækkende er det, at 90 pct. af den danske lovgivning besluttes i Bruxelles, mens 90 pct. af de danske journalister mærkeligt nok stadig befinder sig på Christiansborg. Det eneste lys i mørket er Magasinet Europa, og tak for det.

Mads Brügger, journalist

Følg os på din fortrukne platform